Het einde van PHP versie 7.0

Voor deze versie wordt vanaf 3 december 2018 geen security upgrades meer uitgebracht. Om de veiligheid en de stabiliteit van onze servers te kunnen blijven garanderen is een PHP upgrade naar 7.1 noodzakelijk. Bij Select Hosting zullen wij deze upgrade binnenkort inplannen en zullen onze klanten hierover informeren via onze nieuwsbrief en persoonlijke mailings. De upgrade vanuit PHP versie 7.0 naar 7.1 is een minor update, er zal dan ook weinig veranderen voor websites die op PHP versie 7.0 zijn gebouwd. Desondanks zijn er wel wat kritische wijzigingen.

Waarom niet naar PHP 7.2

Aangezien de meeste opensource pakketten nog steeds bugs hebben of geen ondersteuning voor PHP 7.2 kunnen wij helaas nog geen PHP 7.2 forceren op de shared hosting servers. Uiteraard is het altijd mogelijk uw eigen VDS wel van de nieuwste versie te voorzien, neemt u hierover contact op met ons.

Wat is PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina's te creëren. Nagenoeg alle websites gebruiken tegenwoordig PHP. Gebruikt u een CMS om de inhoud van uw website te beheren, heeft u een webshop of een contact formulier? Dan gebruikt uw website PHP en is dit bericht belangrijk voor u of uw webdesigner.

Wat betekent de upgrade voor uw website?

Omdat de upgrade een grote verandering voor u kan betekenen hebben wij voor u hieronder van een aantal belangrijke CMS systemen op een rijtje gezet, en hierbij aangegeven welke patches nodig zijn. Afgezien hiervan geldt natuurlijk altijd: gebruik de laatste versie van open source software, hierin zijn alle bekende lekken gedicht.

Handige tip: op nagenoeg alle servers levert Select Hosting het hulp programma Installatron. Hiermee installeert u met enkele 'kliks' complete CMS omgevingen of webapplicaties. Belangrijker nog: via Installatron kunt u de geïnstalleerde applicatie eenvoudig upgraden naar een nieuwere versie. Heeft u een ondersteunde applicatie zelf geüpload en geïnstalleerd? Meestal kan Installatron deze 'importeren' en beheren!

LET OP: Als u na onze vorige update van PHP 5.6 naar PHP 7.0 nog niet uw site geüpdatet heeft, kan deze update er voor zorgen dat uw site niet meer werkt!

WordPress geeft weinig duidelijkheid, maar wij hebben versie 4.9 met succes getest. Bij oudere versies kunt u een wit scherm krijgen. Het grootste probleem met WordPress kunnen de plug-ins zijn, hier wordt geen algemene compatibiliteit lijst van bijgehouden. Mocht u een wit scherm krijgen (fatal PHP error) of een foutmelding kijk dan voor tips hieronder. Bedenk dat WordPress erg aantrekkelijk is voor hackers, en dit een belangrijke reden is om regelmatig uw versie te updaten.
Om de huidige versie van WordPress te downloaden: wordpress.org/download/.

Joomla versies vanaf 3.7 werken met PHP 7.1, voor verdere informatie zie: joomla.org/technical-requirements.html. Maar ook hier kunnen plug-ins problemen geven. De oude versies Joomla 1.x en 2.x hebben serieuze veiligheidsproblemen en is een duidelijk doelwit voor hackers. Het is alleen daarom al noodzakelijk om te upgraden.

Drupal versies vanaf 8.5.0 zou goed moeten werken met PHP 7.1. De oudere versie 7 werkt niet, dit door een bug in de core waar nog geen release voor gekomen is.
Helaas hebben wij geen inzicht voor de compatibiliteit van eventuele plugins. Voor verdere informatie over PHP compatibiliteit: drupal.org/requirements/php en om de nieuwste te downloaden ga naar drupal.org/download.

CMS Made Simple versies 2.2.0 en hoger zouden moeten functioneren met PHP 7.1. Van versie 1.x is de ondersteuning gestopt per september 2016. De huidige versie is CMS 2.2.8 die hier te downloaden is : www.cmsmadesimple.org/downloads/

Magento versie 2.2.x functioneert met PHP 7.1, zie: www.magentocommerce.com/download. De nieuwe versies van Magento 1 lijken ook werkend te krijgen na het volgen van bepaalde stappenplannen.

Zen Cart versie v1.5.6 of hoger is aanbevolen voor PHP 7.1, zie: www.zen-cart.com/content.php?48-what-are-the-server-requirements-to-run-zen-cart.

 

openCart geeft geen officiële informatie over PHP 7 compatibility, maar de 2.x versies zouden moeten werken. De huidige versie is v3.0.2.0. Voor verdere informatie en downloads zie: www.opencart.com/index.php?route=download/download

PrestaShop versie 1.6.1.11 of hoger is nodig voor PHP 7.1 Er zijn nog steeds bugs in PrestaShop met deze versies. Wij adviseren wel een upgrade naar 1.7.x. Downloads: www.prestashop.com/en/download.

osCommerce is officieel niet compatibel met PHP 7 met versie 2.3.4.0, maar diverse gebruikers hebben het wel werkend gekregen. Versie 2.4.1 is wel compatible, maar nog in beta stadium. Zie oscommerce.com/Products .

Troubleshooting

Hieronder volgen nog wat 'tips and tricks' voor wanneer u problemen mocht ondervinden nadat PHP geüpgraded is naar versie 7.1:

Wit (leeg) scherm of 500 - Interne Server Fout: Dit geeft nagenoeg altijd aan dat uw applicatie niet uitgevoerd kan worden door een incompatibiliteit in uw PHP-scripts. Ter beveiliging van uw omgeving worden deze foutmeldingen standaard niet getoond op de website, maar kunt u eenvoudig nazien in het DirectAdmin control panel via 'Apache fout log' op de pagina 'Site Samenvatting / Statistieken / Logs'. Meer informatie over DirectAdmin vindt u op onze Support pagina.

Custom modificaties en plugins. Zelfs wanneer uw hoofd applicatie al goed is, of is bijgewerkt naar een compatible versie, bestaat de kans dat onderdelen niet goed werken. Eventuele aanpassingen, plugins, extentions of modules zijn wellicht niet PHP 7.1. compatible. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij WordPress of Joomla. Om te achterhalen welke het probleem veroorzaakt, zet u alle plugins uit en test dan de website. Hierna de plugins een-voor-een aanzetten en weer testen. De Apache fout log kan u hierbij ook helpen, zie de eerste tip hierboven.

Waarom deze ingrijpende upgrade van PHP?

Normaliter is een update naar een .1 versie niet heel groot, echter heeft PHP in de vorige update nog een aantal te vervallen functionaliteiten laten staan om de update makkelijker te houden, met een waarschuwing dat ze verwijderd gaan worden. Deze functionaliteiten worden nu defintief verwijderd uit PHP.

Het PHP project, en de ontwikkelaars ervan, stoppen met de updates en veilligheidsupdates van oude versies. (PHP 7.0.x) Dit betekent dat problemen niet meer opgelost zullen worden en de veiligheid niet meer zeker is. Dit maakt het zeer onverstandig om deze versies te blijven gebruiken op onze webservers en live websites.
Om onze servers zo veilig mogelijk te houden, en de websites bereikbaar, is het dus absoluut nodig om deze upgrade door te voeren.

De huidige status van PHP kunt u nazien op: http://php.net/supported-versions.php. Zoals bovenaan vermeld, wordt er naar 7.1 geupdate, en volgend jaar naar 7.2, zodra er een bredere ondersteuning vanuit de veelgebruikte systemen is.

De belangrijkste PHP wijzigingen:

 • De mysql_ functies zijn verwijderd, vervangers zijn mysqli_ of PDO.
 • Gebruik van een functie zonder parameters wordt nu als een fatale fout gezien, en niet langer als een warning.
 • De rand functie is nu een alias van mt_rand dit betekent dat de uitkomst van deze functie veranderd.
 • De srand functie is nu een alias van mt_srand dit betekent dat de uitkomst van deze functie veranderd.
 • De Empty index operator voor strings wordt niet meer ondersteund.
 • De Array ordering is veranderd in bepaalde constructies. (Dit wordt weer hetzelfde als voor php 7.0, alleen hier was dit anders)

Let op: uw huidige website kan nu op PHP 7.0 nog werken met oude PHP 5.6 functies. Bijvoorbeeld de mysql_ functies. Deze geven dan continu foutmeldingen in de logs, alhoewel deze meldingen ook weer kunnen zijn uitgezet.

PHP 7.1 Informatie

Tijdelijke PHP 7.1 test omgeving

Uiteraard heeft Select Hosting de backend testen al uitgevoerd door een nieuwe server op te zetten en deze te upgraden naar PHP 7.1. De werking van DirectAdmin en MySQL is hierdoor gegarandeerd. Er draaien al diverse live servers op PHP 7.1.
De PHP 7.1 test server is ook beschikbaar voor onze klanten. We kunnen de inhoud van uw website en database 1-op-1 kopieren naar deze omgeving, waarbij alle gebruikersnamen en wachtwoorden hetzelfde blijven. Door daarna eenvoudig op uw computer de "host file" aan te passen, kunt u de complete website testen. Het IP adres van de test server is 178.20.253.83 zodat u de volgende regels in uw hostfile moet opgeven:

178.20.253.83  <uwdomeinnaam>
178.20.253.83 www.<uwdomeinnaam>

De voorwaarden voor deze omgeving:

 • Eenmalige kosten: € 37,50. Hiervoor maken wij een kopie van uw huidige website, inclusief alle instellingen.
 • Uw live website zal gewoon blijven doordraaien op de huidige locatie, hier veranderen wij niks aan.
 • De website is te bereiken via het IP adres, of de domeinnaam nadat u uw hostfile heeft aangepast.
 • De omgeving blijft minimaal beschikbaar tot de dag dat we al onze servers upgraden naar PHP 7.1.
 • Er worden geen backups gemaakt van deze tijdelijke omgeving.

Heeft u nog vragen over de upgrade, wijzigingen of de test omgeving, neem dan contact op met info@selecthosting.nl.Friday, December 7, 2018

« Terug